Kako popuniti i preuzeti CV za posao u Norveškoj

 

Norway

Photo by:tjaboutnorway.weebly.com

 

Da biste se lakše uhvatili u koštac sa ovom nedoumicom, predlažem vam da pročitate savete koji slede. I zapamtite, CV ili radna biografija je vaše lično promotivno sredstvo koje služi da privučete potencijalnog poslodavca i pomognete mu/joj da shvati kojim kvalitetima raspolažete. . Priloženi CV će služiti kao primer na kome će biti pokazano kako nešto treba ili ne treba da bude urađeno. Dakle, obratite pažnju na sledeće stvari:

Sales manager - Dubai

  1. Svaki CV treba da se sastoji od ličnih detalja, radne istorije i referenci.Ako pogledamo priloženu radnu biografiju videćemo da ona zadovoljava prva dva kriterijuma, dok referenci nema. Takođe se ne preporučuju jake boje (poput roze boje koja se ovde pojavljuje), već umerene varijante poput bele, sive ili plave.
  2. U ličnim detaljima navodite ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, nacionalnost i pol.

Imajte u vidu da Norvežani ne stavljaju tačku nakon godina, tako da umesto da pišete npr. 20.03.1983. iskoristite sledeće mogućnosti poput 20. mars 1983 ili 20.03.1983 . Imejl adresa treba da deluje profesionalno i gledajte da sadrži detalje poput vašeg imena, prezimena i godine rođenja. Nije obavezno spominjati da li ste venčani ili ne, ali gledajte da spomenete pol i priložite sliku. S obzirom da Norvežani imaju tedenciju da zapošljavaju vedre i nasmejane ljude, potrudite se da nabavite takvu sliku. Jedna od mogućih opcija je da unesete odeljak koji se zove Nøkkelkvalifikasjoner gde ćete da opišete sebe sa par ključnih fraza.

Baby -Autocadbeograd

 

  1. Vaše radno iskustvo i kvalifikacije su ono što je ključ svakog dobrog CV-ja.

Potrudite se da navedete što više detalja u vezi sa vašim obrazovanjem: ime institucije koju ste pohađali, trajnje obrazovanja, smer i spisak premeta koji ste odslušali i polagali.  Takođe opišite vaše radno iskustvo i napravite jasni pregled poslova koje ste obavljali u hronološkom rasporedu (počinjete uvek od poslednje ili aktuelne pozicije).  Ne zaboravite da se prijavljujete za radno mesto u Norveškoj. Poslodavci žele da imaju radnike koje pričaju norveški i koji se trude iz petnih žila da budu dobri u tome. Dakle, ako ste položili Norskprøve, to obavezno pomenite u vašoj biografiji. Ako se služite engleskim ili nekim drugi jezikom, uključite i to. Takođe navedite srpski kao morsmål (ili maternji jezik), a veštinu upotrebe drugih jezika možete da opišete kao flytendemegget bra i bra(tečno, jako dobro i dobro). I naravno nemojte da zaboravite da spomenete vaša interesovanja i hobije. Pored procene vašeg radnog iskustva i obrazovanja, poslodavci žele da vide i kakvi ste kao i osoba i kako ćete da se uklopite u novo okruženje. Tako da ako se bavite sportom ili čitate u slobodno vreme, to je defintivno vredno pomena.

  1. Refence su jako bitne, ali gube na važnosti u slučaju da dolaze od vaših prijatelja i porodice.
  2. Popričajte sa vašim pretpostavljenima i bivšim poslodavcima i zamolite da vam pomognu. Gledajte da to budu ljudi koji mogu da se koliko-toliko služe engleskim jezikom i koji su upoznati sa vašim radom. Ukoliko ste imali dovoljno sredstava i sreće da volontirate negde u Norveškoj, znajte da su vam šanse povećane pošto se norveške reference mnogo više vrednuju od domaćih. U svakom slučaju, navedite imena dveju osoba za koje ste se opredelili, kao i njihovu imejl adresu i broj telefona.

 

busines-people-sale-2

Nakon pročitanog članka Vaše je da popunite CV koji smo kreirali da bude univerzalni za zaposlenje u Norveškoj.

Molimo Vas  pruzmite originalni model CV-ja InoPoslovi i  Konsisbemanning na linku ispod:

CV-Formular-InoPoslovi-

Popunite CV i pošaljite na mail : sasa@inoposlovi.com 

 

InoPoslovi i Konsisbemanning traže radnike iz Srbije i regiona za poslove u Norveškoj
Aktuelni oglasi za posao u Norveškoj

Click Here to Leave a Comment Below